Föreståndare till naturum Laponia

Vill du ansvara för verksamheten på naturum Laponia?

Kontaktpersoner

Åsa Nordin Jonsson, väráltárbbeoajvve/verksamhetsledare

Tfn: 072-561 10 31

Kristin Luukinen, giehtadalle luonddosujtto/naturvårdshandläggare (fd. naturumföreståndare)

Tfn: 072-587 61 60

Hos oss är du med i det ärofyllda arbetet att bevara världsarvet för framtida generationer. Som föreståndare för naturum Laponia jobbar du med att informera och inspirera våra besökare om världsarvets natur och kultur. Du är ansvarig för att driva och utveckla verksamheten både inom- och utomhus.

OM NATURUM OCH NATURUM LAPONIA

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde, där besökaren på ett lustfyllt sätt får lära sig mer om ett områdes natur och kultur. Här ges förståelse för områdets värden och inspiration till att uppleva naturen. Det finns ett 30-tal naturum i Sverige.
Naturum Laponia ligger på udden Viedásnjárgga i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Detta är ett besökscentrum för hela världsarvet Laponia och vi har det övergripande ansvaret för att förmedla natur- och kulturinformation om området. Den lokala förvaltningsorganisation Laponiatjuottjudus/Laponiaförvaltningen förvaltar både världsarvet och naturum.

Naturum Laponia innefattar en utställning, café och en byggnad som formats av både arkitekter och lokala slöjdare. Naturum består också av några traditionellt byggda kåtor och ett flertal stigar som går från byggnaderna ner till sjön och in i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkkes gammelskog.

DIN ROLL SOM NATURUMFÖRESTÅNDARE

Som föreståndare har du varierande och inspirerande arbetsuppgifter där du är naturum Laponias ansikte utåt. Du ansvarar för att verksamheten genomförs enligt uppdrag från Laponiatjuottjudus och Naturvårdsverkets gällande riktlinjer för naturum i Sverige. Du fungerar även som länken mellan Laponiatjuottjudus kansli och verksamheten på naturum.

Vidare kommer du att:

 • ansvara för planering, utveckling, genom­förande samt uppföljning av naturums verksamhet genom natur- och kulturvägledning i naturum och ute i världsarvet. Det inkluderar olika aktiviteter, guidningar, arbete med fasta och tillfälliga utställningar och framtagande av informationsmaterial
 • arbetsleda övrig naturumpersonal på plats inkl. schemaläggning samt bemanning av utställningslokal och informationsdisk
 • kommunicera med media, allmänhet, skolor, föreningar och andra intressenter
 • arbeta med marknadsföring, informationsmaterial, webb
 • hantera försäljning och bokningar
 • i samråd med verksamhetsledaren arbeta fram förslag till verksamhetsplan, budget och verksamhetsberättelse
 • ha budget- och resultatansvar för verksamheten
 • ansvara för caféverksamheten
 • delta i nationella och regionala naturumträffar och ingå i relevanta nätverk
 • delta i arbete med besöksutveckling och ekoturism

DINA KVALIFIKATIONER

I rollen som föreståndare har du ett driv att utveckla och leda verksamheten framåt. Du är ansvarstagande med goda ledaregenskaper och är bekväm att hantera både stora och små frågor. Du har kunskaper om naturen och/eller samisk kultur och renskötsel, antingen genom utbildning eller att du har förvärvat motsvarande kompetens på andra sätt. Du har social kompetens med god service­känsla i mötet med både ung och vuxen besökare. Din kommunikativa förmåga är viktig samt ha goda kunskaper i svenska och engelska såväl muntligt som skriftligt.

Vi söker dig som har:

 • en relevant högskoleutbildning, exempelvis med biologiskt, kulturellt, pedagogiskt och/eller kommunikativt innehåll
 • utbildning eller erfarenhet från guidning eller annan pedagogisk verksamhet

Det är en fördel om du har:

 • kunskaper om naturvård, ekologi, flora, fauna eller geologi
 • kunskaper om samisk kultur och historia samt renskötsel
 • erfarenhet att jobba med kommunikativt arbete och sociala medier
 • erfarenhet av att arbeta i naturum, annan publik visningsverksamhet eller turismbranschen
 • god datavana vad gäller Microsoft Office och Adobe Creative Cloud.

Dina personliga egenskaper väger tungt. Du är utåtriktad, initia­tivtagande och flexibel samtidigt som du är struk­turerad och kan planera och organisera arbetet på ett effektivt sätt. Du har inga problem att arbeta med flera arbetsuppgifter parallellt. Du bör även vara kreativ och prak­tiskt lagd. Då arbetet kan innebära ändrade omständigheter så är det viktigt att du har ett problemlösande sinne och se möjligheter i förändringar.

Körkort B krävs för tjänsten.

VAD VI ERBJUDER

Förutom att du får vara med och forma den lokala förvaltningen av världsarvet så erbjuder vi en arbetsplats med goda möjligheter till utveckling och intressanta arbetsuppgifter. Du kommer att bli en del av Laponiatjuottjudus övriga kansli och arbeta utifrån Laponiatjuottjudus gemensamma värdegrund. Inom förvaltningen har vi olika kompetenser där vi hjälper och lär av varandra. Du kommer främst vara stationerad på naturum Laponia under perioden mars-september och utöver det arbeta från Laponiatjuottjudus kontor i Jåhkåmåhkke/Jokkmokk. Som naturumföreståndare har du tillång till eget boende när arbetet är förlagt ill naturum. Helgtjänstgöring förekommer i arbetet på naturum.

Anställningens omfattning

Anställningsform:   Tillsvidareanställning
Omfattning:   Heltid
Löneform: Månadslön.
Tillträde enligt överenskommelse. Provanställning tillämpas.

Ansökan

Ansök senast:   19 april 2020
Skicka ditt CV och ett personligt brev där du motiverar varför du söker tjänsten till: administration[@]laponia.nu

Kontaktpersoner vid frågor:

Åsa Nordin Jonsson, väráltárbbeoajvve/verksamhetsledare, tfn: 072-561 10 31

Kristin Luukinen, giehtadalle luonddosujtto/naturvårdshandläggare (fd. naturumföreståndare); tfn: 072-587 61 60

Sista ansökningsdatum

19 april

Ort

Jokkmokk

Kontaktpersoner

Åsa Nordin Jonsson, väráltárbbeoajvve/verksamhetsledare

Tfn: 072-561 10 31

Kristin Luukinen, giehtadalle luonddosujtto/naturvårdshandläggare (fd. naturumföreståndare)

Tfn: 072-587 61 60